Menu Close

FLUTD: l'enfermetat del Tracte Urinari Inferior Felí

Has sentit parlar en alguna ocasió de la FLUTD? També coneguda com a Malaltia del Tracte Urinari Inferior Felí, és una síndrome que afecta els gats i que generalment té un origen idiopàtic, és a dir, una causa desconeguda.

 

Què és?


Concretament, la FLUTD es refereix a un conjunt de problemes que es presenten en la bufeta o uretra del nostre gat, on els símptomes clínics poden variar segons el pacient. Pot detectar-se:

 

  • Dificultat o molèsties a l’hora d’orinar
  • Sang en l’orina
  • Necessitat de miccionar amb major freqüència
  • Orinar fora del arenero
  • Obstrucció completa
  • Llepat excessiu per la zona del perineo
            • Comportament més irritable

 


És una síndrome que pot trobar-se en felins de qualsevol edat i sexe, encara que és més habitual localitzar-ho en gats/as de mitjana edat, que porten una alimentació a base de pinso i que a més tenen sobrepès o realitzen poc exercici. Si estan esterilitzats, són més susceptibles a patir-ho. I en el cas d’obstruccions, sol ser més freqüent localitzar-los en mascles que en femelles, per raons anatòmiques.

Causes

Segons AVEPA (Associació de Veterinaris Espanyols Especialistes en Petits Animals) les causes que poden provocar FLUTD són els següents:

 

Causas de FLUTD no obstructiu

Cistitis idiopàtica no obstructiva

65%

Pedres en la bufeta

15%

Defectes anatòmics/tumors/altres

10%

Problemes de conducta

<10%

Infecció bacteriana

<2%

Causes de FLUTD obstructiu

Cistitis idiopàtica obstructiva

29%

Tap uretral

59%

Pedres en la bufeta

10%

Pedres en la bufeta + infecció bacteriana

2%

*Font: AVEPA

 

Cistitis idiopàtica: és molt freqüent trobar-ho en pacients amb FLUTD. I encara que no sabem exactament quina és la causa subjacent i segons AVEPA, “una hipòtesi recent suggereix que la cistitis idiopàtica pugui ser deguda a alteracions en la interacció entre la innervació, la capa protectora de la bufeta (glucosaminoglicanos GAG) i l’orina” . Aquest diagnòstic es produeix quan ja s’han descartat altres causes possibles de FLUTD.

 

Pedres a la bufeta: són càlculs urinaris que es formen per l’acumulació de minerals. Normalment, són de estruvita o oxalat. Aquests primers, poden dissoldre’s a través de l’orina, però els d’oxalat han d’extreure’s de manera quirúrgica.

 

Obstrucció uretral: és la causa més greu, ja que la uretra del gat s’obstrueix parcialment o de manera total a causa dels càlculs que té. Quan l’obstrucció que detectem és total, és importantíssim que el teu veterinari/a de confiança li realitzi una revisió mèdica. Això pot provocar la mort de l’animal si no se soluciona a temps.

 

Infeccions bacterianes: per fongs, bacteris, virus… La infecció bacteriana és una causa molt rara de FLUTD.

 

Prevenció i tractament

Hi ha algunes coses que pots fer per a ajudar el teu gat a prevenir en major o menor mesura que sofreixi aquesta síndrome:

 

Fomentar una vida saludable amb una bona dosi d’exercici: d’aquesta manera, faràs que estigui en forma i no sofreixi sobrepès (és un dels grans factors de risc).

 

Augmentar la ingesta d’aigua: els gats no solen ser bons bevedors per naturalesa. És importantíssim que el teu felí consumeixi una quantitat d’aigua adequada per a així diluir els components nocius de l’orina. Ajuda’t d’una font (l’aigua en moviment els encanta i sol cridar-los molt l’atenció), de menjar humit o si és possible, canvia la seva alimentació per una totalment humida si la seva dieta es basa en pinso.

 

– Reduir l’estrès: és un dels factors que es considera desencadenant del FLUTD. Les mudances, la introducció d’animals nous en el nucli familiar, canvis en la seva dieta, de mobiliari, absències constants i llargues del tutor… són motius que poden causar estrès.

 

Procura que el sorral estigui el més net possible: els gats són animals molt nets i veure la sorra bruta, pot provocar que deixi de fer-la servir.

 

El tractament de la FLUTD dependrà de la causa subjacent que l’estigui provocant. Normalment, els casos no obstructius solen solucionar-se en aproximadament deu dies, però independentment d’això, sempre ens centrarem en controlar el dolor (els episodis solen ser molt molestos i estressants per als gats) i evitar recaigudes o aparició de nous signes clínics.

 

El teu gatet té FLUTD? Tens algun dubte sobre aquest tema? Vine a visitar-nos a la clínica. Estarem encantades d’ajudar-te!

 

 

Referencias: www.avepa.org