Esterilització en gossos i gats: t'espanta l'anestèsia i tens por d'operar? Vetropia et compta tot el que has de saber
Què és l’esterilització en gossos i gats?
L’ esterilització en gossos i gats és una operació força comuna en la qual s’ extreuen els òrgans reproductors. En el cas dels mascles, s’extirpen els testicles, mentre que en el cas de les femelles, a més dels ovaris també és possible extreure l’úter (ovari histerectomia) per tal d’evitar malalties en aquest òrgan.
És una pràctica quirúrgica rutinària al nostre centre, però no per això li treiem importància. Cada vegada són més les persones que hi recorren, evitant amb això varietat de problemes de salut i són moltes les preguntes que ens plantegeu, cosa que ens encanta perquè ens agrada aclarir-les i que prengueu la vostra decisió de la manera més concient possible.
A Vetropia ens prenem molt en serio la nostra feina i per molt freqüent que sigui una intervenció quirúrgica mai baixem els nostres protocols de seguretat. Per això cada procediment quirúrgic en el nostre centre és precedit d’ un minuciós estudi que inclou:
- Visita preanestèsica, en la qual explorem el pacient, fent especial èmfasi en auscultació cardiopulmonar per determinar les constants vitals, temps de farciment capil·lar (TRC), tensió arterial, ganglis explorables i temperatura, entre d’altres.
- Proves preoperatòries: analítica sanguínia i orina, estudi radiogràfic toràcic, electrocardiograma (ECG). L’ elecció d’ aquestes proves es farà en funció del pacient i les indicacions del veterinari.
Aquestes proves preoperatòries ens permeten:
- Esbrinar si hi ha alguna malaltia o alteracions d’ algun òrgan que s’ hagi de tractar abans de la intervenció.
- Elegir el millor protocol anestèsic.
- Cures postoperatòries.
I tot això redueix a gairebé 0 els riscos de la cirurgia.
I quan es desperta què passa amb el meu gos/a, me’l l porto a casa el mateix dia o haurà de passar la nit a la clínica?
Fins que no estigui completament despert, no surt de quiròfan i just després passa a una sala d’observació on es controla la seva temperatura, la seva hidratació i que no senti dolor (analgèsia). Normalment això dura entre 1 i 2 hores, però pot durar una mica més depenent de les necessitats de cada pacient.
Quines revisions necessita després d’una l’esterilització en gossos i gats?
De forma rutinària l’endemà citem per al primer control i als 7 dies aproximadament és la segona i última revisió on li donem alta.
No hi ha punts externs, per la qual cosa no necessitem retirar-los i això evita estrès i molèsties per al pacient, a més la incisió sol ser molt, molt petita. Com entenem que és una experiència important per als tutors, a Vetropia facilitem una comunicació constant i un tracte absolutament personalitzat, pel garantim la nostra assistència en tot el període postoperatori.
Especial importància té l’elecció de professionals especialitzats i instal·lacions adequades i homologades per a això.
Els avantatges de l’ esterilització en gossos i gats
Aquests són alguns beneficis que potser et puguin interessar abans de la intervenció:
- En femelles ajuda a prevenir infeccions uterines (piometra) i càncers de mama i de matriu. També elimina el zel i els “embarassos psicològics”.
- En mascles preveu el càncer testicular entre altres coses (com quists, possibles tumors testiculars, hiperplàsia prostàtica benigna)
- Evita els embarassos indesitjats, reduint el nombre d’ animals abandonats.
- Estalvi econòmic: el cost de l’ esterilització és força menor que el de futurs problemes de salut o el de tenir cura de les cries.
Mites i llegendes més coneguts sobre l’esterilització en mascotes
- Els animals esterilitzats pateixen d’obesitat: fals. Esterilitzar no comporta necessàriament una obesitat en la teva mascota. Cal conèixer que el seu metabolisme baixa un 20-30 % després de l’esterilització. A Vetropia informem els nostres clients en la primera consulta sobre l’esterilització i planifiquem un pla de revisions específica per prevenir una pujada indesitjada del seu pes. Cada cas és específic i els protocols s’adapten a cadascun d’ells.
- L’animal ha de seguir el mateix estil de vida que portava, en funció de la seva edat, sexe, mida… És important que no hi hagi canvis bruscos en la seva rutina i que es practiqui exercici físic diàriament. També hi ha pinso específic per a animals esterilitzats, per si la teva mascota és propensa a agafar pes.
- “És bo que criï almenys una vegada”: totalment fals. Segurament hagis escoltat aquesta frase més d’una vegada. Si és així, has de saber que la reproducció no és una necessitat per al seu benestar emocional. Ells tenen una sexualitat diferent a la nostra, per tant, no presenten emocions com la frustració o el desig de maternitat o paternitat.
Si encara tens dubtes sobre l’esterilització en mascotes, no dubtis a contactar amb nosaltres, Vetropia. T’atendrem encantats.
Esperem que aquest article t’hagi ajudat, si vols estar al dia sobre el món animal, no et perdis cap dels nostres consells.