Menu Close

SI TENS UN GAT AIXÒ T’INTERESSA: VIGILA AMB LA ZOONOSIS EN GATS I ELS SEUS PERILLS

La zoonosi en gats en una clara alerta que els animals, malgrat voler-los molt, hem de tenir una cura especial amb ells. El tracte i les cures, són crucials per a la seva seguretat i la nostra.

A Vetropia veterinària volem que coneguis tot el necessari sobre aquest problema i com prevenir els seus riscos. Abans de tot, hem de deixar clar que les probabilitats de sofrir aquest mal són baixes si tenim una higiene correcta i una cura adequada del nostre pelut. Els gats no són animals perillosos, però si que hem de conscienciar-nos de les conseqüències de fer les coses mal abans de res això.

Sabent això, ara si Continua llegint que comencem!

QUÈ ÉS LES ZOONOSIS EN GATS? CONEIX ELS SEUS DIFERENTS TIPUS I PERILLS

Es defineix com a zoonosis a totes aquelles malalties animals que poden ser transmeses als humans. Ja siguin per contacte directe, o per la ingesta o inhalació de paràsits presents en femta, orina o saliva. Per tant, la zoonosis felines són aquelles que provenen dels gats.
Existeixen diferent tipus de zoonosi en gats, però principalment són quatre les més contagioses i sobre les quals més casos coneixem:
L’al·lèrgia respiratòria: la primera i més freqüent. Els pèls dels gats són els principals causants d’aquest problema. Poden provocar inflamació de gola, inflor en els ulls o asma. Hem de visitar al metge si sofrim aquestes reaccions amb freqüència tenint un gat a casa. Encara que, cal subratllar l’existència d’algunes races que no són al·lèrgiques.

La toxoplasmosis: aquesta malaltia es transmet a través de la femta. Es deu al contacte sense mesures de protecció (guants o bosses) i la conseqüent inhalació del seu paràsit. Els seus símptomes poden ser el mal de cap, la febre o el dolor muscula; entre altres . Apareixen entre 10 i 20 dies després del contagi.

Malaltia de l’esgarrapada: és una de les quals més deixem passar, sobretot amb els gats domèstics. Una esgarrapada pot provocar una infecció en la pell si l’animal es troba infectat. Afecta amb major freqüència a persones sota tractaments amb immunosupressors (sida, càncer o post trasplantis).
Anquilostomiasis: per a protegir-te d’això, evita caminar descalç per la casa o el lloc on es trobi un gat infectat. El més segur és desparasitar l’animal i tenir un arenero únic i propi. Pot provocar una hemorràgia hepàtica.

COM PREVENIR LES ZOONOSIS EN GATS A LA LLAR?

La higiene és fonamental per a evitar aquestes malalties en els gats i el seu contagi a les persones. Hem de conscienciar-nos de la meticulosa cura que mereix un felí i de com aquest pot afectar la nostra salut si no el complim. Per a això us compartim una sèrie de tips a complir en el nostre habitatge:
Netaja la caixa de sorra amb la freqüència adequada: hem d’evitar l’acumulació de femta en el arenero.

Per a netejar aquest espai, sempre usa guants, desinfectants i renta’t les mans en profunditat després de la seva finalització. Si existeixen un membre de la llar que sofreix una malaltia immunitària, és millor que el realitzi una altra persona diferent.
Tallar les ungles: realitza-ho amb freqüència per a reduir riscos d’esgarrapades de gran profunditat. També existeix la possibilitat d’usar fundes per a les ungles.

Evita mals hàbits: sabem que els petonets en la cara o deixar-nos llepar pel nostre gat són costums afectuosos; però que hem d’evitar, ja que són perjudicials per a la salut. Deixar de fer-ho no significa que siguem pitjors amos o donem menys amor a la nostra mascota. Sobretot, si hem soferta alguna ferida en el nostre cos i es troba a l’abast de l’animal.

No permetis que surti al carrer sense la teva supervisió: és perillós punt per a la vida de l’animal pels perills que existeixen (cotxes, per exemple) com per a la teva ja que augmenten les possibilitats d’una infecció per part de l’animal i la seva conseqüent expansió per la llar.
Si adoptes un gat: si adoptes un gat del carrer o d’un centre d’acolliment, has de posar-lo en quarantena separant de la resta de gats i persones inmunocomprometida fins que un veterinari li faci un examen físic complet.

Seguint aquests consells, evitarem problemes majors i guanyarem qualitat de vida tant per a nosaltres com per al teu felí. De nou recordem que els gats no són animals perillosos, però requereixen unes certes cures especials. Una bona higiene, una bona nutrició i el tracte correcte seran mes que suficients per a viure tranquils i donar-los tot l’amor que necessiten.

Si sofreixes alguns dels efectes que hem esmentat anteriorment, no dubtis a visitar a un metge i al teu veterinari de confiança. Esperem que us hagi ajudat aquest post El nostre equip sempre busca el millor per a tots!