Zoonosi felina: Saps què són i com protegir la teva família?
ZOONOSIS FELINES: SAPS QUÈ SON I COM PROTEGIR ELS TEUS?
Zoonosis felines. Dues paraules que escoltem molt els propietaris de gats i que cada vegada es té més en compte a l’hora de la seva cura i convivència; però, què significa tot això?
A Vetropia veterinària, la teva clínica de confiança, t’expliquem tot el que necessites saber d’aquest perill per a protegir els teus.
QUÈ SÓN LA ZOONOSIS FELINES?
Es coneix com a zoonosi totes les malalties que un animal pot contagiar els humans. Aquestes malalties es transmeten a través del contacte amb un animal malalt, ja sigui mitjançant qualsevol fluid corporal (orines, femta o saliva) o intermediaris com a mosquits o insectes.
Per tant, la zoonosi felina és tota malaltia que pot transmetre’ns un gat. No obstant això, podem viure tranquils per la seva presència en la nostra llar. Aquestes malalties són fàcilment evitables i no exigeix una gran labor per a protegir els teus. La seva cura, higiene i bona alimentació són peces claus per a la seva prevenció.
Consells crucials per a evitar zoonosis felines
– Rentar-se les mans amb aigua i sabó abans i després de tocar al gat.
– Utilitzar guants o una bossa de plàstic per a manipular la seva femta i tirar-les a les escombraries amb la bossa degudament tancada.
– Canviar el arenero del gat regularment.
– Netejar els llocs on el gat sol ficar-se al llit.
– Visitar amb regularitat al veterinari per a rebre les seves vacunes i tractament adequat.
LES ZOONOSIS FELINES MÉS COMUNES:
Existeixen moltes malalties que pot contagiar un gat a un humà. Hem de recordar, que totes elles són possibles si el gat es troba malalt. Hi ha un número d’elles més freqüents i que poden arribar a la teva llar amb més facilitat:
Al·lèrgia respiratòria: La zoonosi felina més transmesa. El pèl del gat és el principal causant d’al·lèrgies respiratòries per a humans. Els esternuts, ulls inflats o asmes són alguns dels efectes que podem notar. És recomanable visitar al metge en cas de tenir gats en cas i sofrir algun d’aquests símptomes. A més, existeixen unes certes races que no són al·lèrgiques.
Toxoplasmosis: La principal malaltia transmesa a través de la femta. Es deu al contacte sense mesures de protecció i la conseqüent inhalació o ingesta del paràsit Toxoplasma gondii.
Els seus símptomes apareixen entre 10 i 20 dies després del contagi i pot ser: mal de cap, febre o dolor muscular.
Fongs en la pell: solen aparèixer per contacte amb gats que viuen al carrer i en contacte amb altres gats. L’estar més temps exposats augmenta les seves probabilitats de contagi. Per tant, hem d’evitar el contacte amb gats que no es trobin degudament tractats.
En casos d’adquirir micosis, hem d’acudir a un dermatòleg per a realitzar el tractament adequat.
Malaltia de l’esgarrapada: Quan el gat esgarrapa, pot transmetre un bacteri anomenat Bartonella Henselae, podent penetrar en el cos i causar una infecció en la pell. Aquest problema afecta amb major freqüència a personar que realitzen tractaments amb immunosupressors, com és el VIH, el càncer i post trasplantis.
Podem dir que aquesta malaltia a penes ocorre en persones amb bona salut, però hem de tenir sempre una prevenció. Per a això, mantingues distància amb aquells gats que solen ser esquerps o que mosseguen o esgarrapen a altres persones.
Esporotricosis: Aquesta zoonosi felina pot transmetre’s a través de la mossegada o l’esgarrapada, contagiant el fong que provoca aquesta malaltia. Quan l’animal està malalt, és normal que sorgeixin ferides que no cicatritzen la seva pell i que podem veure augmentades com més avançada estigui la malaltia.
Si no notem algunes d’aquestes ferides, hem de visitar el veterinari per a seguir un tractament indicat, a més d’usar guants per a posar-nos en contacte amb l’animal.
Toxocariasis: Es transmet a través de la ingestió dels ous del paràsit Toxacara cati, que es troba present en la femta del gat infectat. Pot afectar diverses regions de l’organisme humà, intestí, fetge o cor.
Per a evitar, una simple desparasitación periòdica del gat i recollir la femta de manera correcta és més que suficient.
Anquilostomiasis: Per a protegir-se d’aquesta zoonosi felina hem d’evitar caminar descalç per la casa o el jardí on el gat infectat té accés. Aquesta malaltia pot causar una hemorràgia hepàtica, tos, febre anèmia o fatiga.
El més segur és desparasitar a l’animal i que el tingui una safata amb sorra pròpia de gat perquè pugui fer les seves necessitats sempre en el mateix lloc, de forma més higiènica.
EVITA LA POR ALS GATS I CONTAGIS DE ZOONOSIS FELINES
Aquestes malalties poden semblar molt alertadoras i preocupants però si complim amb totes les mesures de seguretat i higiene no han de ser un problema per als nostres. Un gat no és un animal perillós per als humans i per tant no han de condicionar-nos a l’hora d’acollir un en la nostra llar.
Les zoonosis felines no afecten, en la gran majoria de casos, a les persones sanes. A més, un bon amo de gats té mínimes probabilitats de contagiar-se; perquè el seu gat complirà amb totes les condicions sanitàries al complet. L’objectiu d’aquest post és millorar la prevenció i acostar-nos una mica més al coneixement de l’animal i la seva espècie.
Des de Vetropia veterinària, us recomanem visitar-nos en detectar algun d’aquests símptomes tant en el nostre organisme com el del gat. Esperem que us hagi servit d’ajuda, ens veiem en el pròxim post!