Menu Close

La diarrea en gossos i gats

Primer de tot… no t’alarmis abans d’hora! Que el teu gos o gat tingui diarrea, no vol dir que estigui malalt. Igual que ens passa a nosaltres, pot ser que sigui un episodi ocasional.

No obstant això, si observes que la diarrea dura més de 24 – 48 hores i el teu animal està decaigut, és cadell, major o trobes sang en la seva femta, et recomanem que visitis al teu veterinari/a de confiança perquè l’examini.

Per què té diarrea?

Les causes de l’aparició de diarrea poden ser molt diverses i de diferent gravetat. Alguns dels motius més freqüents són:

 • Infecció bacteriana
 • Infecció vírica
 • Paràsits
 • Reacció a algun aliment
 • Canvi de dieta
 • Ingestió de cos estrany
 • Algunes malalties com a borm, parvovirus, panleucopenia…

Recomanacions generals davant la diarrea

Fes-li sopa de moro.
Pots donar-la-hi des del primer dia de descomposició. És una recepta que funciona molt bé pels sucres que conté la pastanaga en ser cuita durant un període llarg, ja que s’assemblen a uns receptors que els animals tenen en l’intestí que ajuden a expulsar els bacteris i gèrmens dolents.

Per a la seva preparació, necessitaràs els següents ingredients:

 • 500 grams de pastanaga
 • 1 polsim de sal marina
 • 1 litre d’aigua

I per a la seva elaboració:

 1. Tallar les pastanagues en rodanxes molt fines perquè es coguin bé i ficar-les en un litre i mig d’aigua.
 2. Bullir durant una hora i mitja i afegir més aigua fresca durant el procés de cocció fins a tenir un litre de sopa si es perd quantitat.
 3. Ho triturem tot i afegim una mica de sal.

Canvia a una dieta tova
Important deixar de costat la seva dieta habitual i utilitzar una tova específica per a la recuperació de la seva salut gastrointestinal. Per a això, prepararem plats que tinguin una proporció de 50% de proteïna i 50% de carbohidrats. T’aconsellem aquests aliments:

Proteïna animal (cuinada al vapor o bullida): pollastre, gall dindi, rap, lluç.

Carbohidrats: arròs, pasta, patata bullida, moniato bullit, carabassa.

Els carbohidrats (sobretot l’arròs) tindran un paper rellevant, ja que ens ajudaran a restrènyer a l’animal. D’altra banda, serà molt important que li donis menjar en diverses preses al dia (et recomanem unes quatre o cinc) perquè el seu aparell digestiu funcioni tranquil·lament i no se sobrecarregui. I depenent del seu pes, grandària i activitat física, la quantitat recomanada diària serà la següent:

 • Gossos de grandària petita o que el seu nivell d’activitat és baix/moderat: hauràs de donar-li entre un 3% o un 4% del seu pes.
 • Gossos de grandària mitjana, gran o que el seu nivell d’activitat és alt: li tocarà un 3% del seu pes.
 • Gats: entre un 3% i un 6% del pes de l’animal.

Exemple: un gos petit de 6 kg d’activitat baixa li tocaria un 3% del seu pes, per la qual cosa serien uns 180 gr.

Fórmula: (6/100) x 3 = 0.18 kg = 180 grams

Ajuda’l amb prebiòtics i probiòtics
Firm up Carabassa: és un suplement natural que només porta carabassa i pectina de poma deshidratada en flocs. Alentirà el procés digestiu per a tallar diarrees. Té fibres prebiòtiques que ajuden la flora digestiva bona a créixer i mantenir-se saludable. Cal empolvorar-la en el seu menjar. Molt recomanable tenir sempre a casa de reserva! Ho pots comprar aquí: https://vetropia.com/producto/firm-up-calabaza/

Probiòtics: tenen efectes beneficiosos que ajuden a millorar la microbiota del nostre gos o gat, com el kefir de cabra o ovella o el iogurt natural. En el cas que el teu animal no li sent bé la lactosa, et recomanem que et decantis per una de les dues primeres opcions en comptes de donar-li iogurt..

Prebiòtics: serveixen per a “alimentar” als probiòtics. Són fibres vegetals que ajuden al creixement de la flora intestinal. Les carxofes, la poma ratllada sense pell, civada, els espàrrecs verds, la sopa de moro… li aniran bé!

El dejuni no sempre és bo.

Compte amb ell! Depenent de l’animal, no sempre es considera una bona opció. En el cas de peluts amb alguna patologia o bé cadells, (per exemple) pot provocar una baixa de sucre o de tensió. Consulta SEMPRE amb el teu veterinari/a de confiança abans de fer-ho.